מת רוני ג'יימס מצרעה, מחלוצי הייננים החדשים בארץ

6.3.2008
hadaf_hayarok@maariv.co.il    ארכיון עיתונות   

מת רוני ג'יימס, מחלוצי הייננים החדשים בארץ

נחמן גלבוע

כאיש אדמה הבין במהרה, כי מיקום הכרמים ואופן גידולם קריטי לאיכות היין הנוצר מהם. חלק מתלמידיו הפכו בעלים וייננים של יקבי בוטיק ברחבי הארץ

 

ביום שישי האחרון נפטר רוני ג'יימס, מייסד ומנהל יקב צרעה. ג'יימס, שהיה בן 63 במותו, הוכרע על ידי מחלת הסרטן. הוא נולד ב-1945 בקהיר, ועלה בגיל שמונה עם הוריו לישראל. לאחר תקופה קצרה במעברה בטירה, עברה המשפחה להתגורר בקריית אתא. רוני למד בבית הספר היסודי גורדון שבשכונה, ולאחר מכן בחר ללמוד בבית הספר החקלאי בנהלל. בתום לימודיו בנהלל המשיך לשנת י"ג בבית הספר הגבוה לחקלאות, יד-נתן, שליד עכו, ומשם התגייס לנח''ל כחבר גרעין חקלאי לקיבוץ נחשולים. ב-1968 יצא רוני מטעם נחשולים לקורס מרכזי משק במדרשת רופין, ולאחר מכן נבחר להיות מרכז המשק של נחשולים, והוא בן 25.

 

ביולי 1975 עבר ג'יימס עם משפחתו לקיבוץ צרעה, ולקח על עצמו את ריכוז כרם היין שניטע באמצעות הסוכנות. עד מהרה ראה, כי הזנים שניטעו על ידי הסוכנות לא עולים יפה, והחל לטעת זנים חדשים בחלקות חדשות. הקשר שלו עם כל גורמי ייצור היין בארץ היה הדוק, ומהר מאוד הוא הפך לאחד האנשים המשפיעים בתחום זה. הוא היה חבר בהנהלת אגודת הכורמים הארצית, כאשר ענבי צרעה הועברו לייצור היין ביקב כרמל מזרחי. "חלום היקב החל לקנן בראשו בשנות השמונים, והוא לא נח לרגע", מציינת רעייתו הראשונה, רוני, "הוא ישב על תוכניות, למד ושקד על כל רזי המקצוע, התייעץ עם כלכלנים מומחים, ובנה, טווה ורקם את יצירת המופת שתלווה אותו עד יומו האחרון, ותהווה דוגמה ומופת לכל אנשי המקצוע ואוהבי היין באשר הם".

 

בשנת 1993 החל ג'יימס לייצר לראשונה יין מענבי צרעה. כאיש אדמה, הבין במהרה כי מיקום הכרמים ואופן גידולם קריטי לאיכות היין הנוצר מהם. בשלב זה זיהה ובחר את האזורים שהיו המתאימים ביותר לגידול הכרמים, שבהם ראה את העתיד הטוב ביותר ליינותיו. אחד מיינותיו נקרא "גבעת החלוקים" על שם גבעה זרועת אבנים, שהייתה אחת החלקות הראשונות שבהן נטע את כרם היין. הוא היה אחד מאנשי היין הבולטים ביותר במפת היין של ישראל, והיה מעורב בכל התהליך של גידול הגפנים ושל טיפוח הכרם, דרך הבציר ועד ליצירת היין. ג'יימס יישם הלכה למעשה את תפיסת עולם היין המסורתית הרווחת, שלפיה ל"טרוואר" (השילוב בין הקרקע, מזג האוויר והטופוגרפיה) מגיע כל הקרדיט בעיצוב אופיו של היין, כנהוג באזורים: בורגון וברולו.

 

לתלמידיו הרבים אמר, "הגפן שואבת את החיות, את הטעמים, את הניחוחות ואת הצבעים מהקרקע ומהאקלים. יצירת היין היא פעולה המוציאה מהגפן, באמצעים ביולוגיים וטכנולוגיים, את אשר כבר קיים בה. עם אוצר של ניסיון כמגדל וכיינן הוא רוקם ביד אמן את מרכיבי הטבע: האדמה, האקלים והזנים לקשת רחבה של צבעים, של ניחוחות ושל טעמים ייחודים".

 

לג'יימס היה חלק מרכזי בעיצוב אזור השפלה ופרוזדור ירושלים כ"דרך היין הישראלית", וחלק מתלמידיו הפכו לבעלים ולייננים של יקבי בוטיק ברחבי הארץ. לאחרונה, עבר היקב שהקים בצרעה תהליך כשרות, והגדיל את היקף הייצור ל-80 אלף בקבוקים. ב-2006 הצטרף לצוות היקב יינן חדש, ערן פיק. ג'יימס הותיר אחריו חמישה ילדים, שלושה מאשתו הראשונה, רוני, ושניים מאשתו השנייה, רונית.

 

להזמנת מינוי ל"הדף הירוק" 03-5632547



 
עיתונות קיבוצית


גיליונות אחרונים
ארועים קרובים