קניון משלנו

נחמן גלבוע


חדר האוכל בפלמחים

חדר האוכל שעומד במרבית הקיבוצים המתחדשים כמצבה ענקית ושוממת במרכז הקיבוץ, יכול אולי להמציא את עצמו מחדש - כמרכז קניות והסעדה מקומי

 

בעקבות השינוי באורחות החיים בקיבוץ וירידת קרנו של חדר האוכל, שנסגר בחלק מהקיבוצים או הפך במקרים רבים למקום הסעדה לסועדים מועטים, הגה יהושע מס ממעברות רעיון להפיכת חדר האוכל הישן למרכז קניות והסעדה. מס, אשר מנהל בימים אלו מטבח מרכזי משותף לשובל, משמר הנגב ודביר, הציע את הרעיון הזה לאנשי שובל ולאנשי משמר הנגב שכבר החליטו לאחד את הכלבו והמרכולית בקיבוצם. תוכנית ראשונית לחנות המאוחדת בתוך חדר האוכל עוצבה על ידי המתכנן עומר שדה, מהמשרד לתכנון מערכות מזון של קיבוץ נחשון, ונשלחה לבחינה ולדיון אצל מקבלי ההחלטות במשמר הנגב. אם יוחלט שם ליישם את ההצעה החדשנית, יהפוך משמר הנגב לקיבוץ הראשון שיסמן מגמה ואולי יפרוץ דרך לרבים שיבואו בעקבותיו.

 

"חדר האוכל הוא הבניין המרכזי של הקיבוץ", מסביר מס. "במשך השנים בניין זה הזדקן ותוחזק במידה מועטה, למעט אגף המסעדה אשר תוחזק בצורה נאותה. כיום, בעידן ההפרטות, יש סיכוי כי גם השימוש במסעדה ירד, ובעקבות זאת תחזוקת המקום תרד בהתאם. חלק חשוב בהצלחת ההפרטות הוא התייעלות במקומות העבודה. ללא התייעלות זו יתקשו מאוד מקומות אלו לשלם את גובה המשכורת הנדרש לקיום רמת החיים בקיבוץ. גורם נוסף המקשה מאוד על שינוי אופי הפעילות במקומות אלו הוא חוסר מימון מכיוון שברוב המקומות לא נעשתה הפחתה עבור הבניין והציוד וכיום מתקשים הקיבוצים לתת מימון לטובת ההתחדשות והשינוי במקומות אלו".

 

מס מונה חמש מגמות קנייה עיקריות: הקניון, המדרחוב, חנויות מתמחות, קנייה דרך האינטרנט וקנייה משלימה כדוגמת המכולת השכונתית. הוא מציין שרבים מחברי הקיבוץ אינם מסתמכים יותר על ההיצע הקיים בתוך הקיבוץ ויוצאים אל המרחב החיצוני כדי למלא את צורכיהם, ושהקיבוץ כגוף לא הגיב בזמן לשינוי זה וברבים מהקיבוצים ניתן לראות כי חדרי האוכל, המרכוליות, והכלבו, גם במקומות שאוחדו, אינם אטרקטיביים. לא במחיר, לא בשירות ובוודאי לא בחוויות הקנייה. על רקע זה הוא מציע כי מבנה חדר האוכל יוסב להיות מרכז הסעדה וחנויות בסגנון one stop shop. ברור לו שהמחירים בחנות שתיפתח בחדר האוכל לא יוכלו להתחרות במחירי הסופרמרקטים של רשתות השיווק ולכן הוא מדבר על חנות לקנייה משלימה, עם אפשרות לסעודה, בית קפה וקניית ארוחות חמות לבית, ומאמין שבצורה זו ניתן להחיות מחדש את מרכז הקיבוץ ולאפשר לחברים מפגש איכותי ונעים תוך סיפוק צורכיהם וחיסכון לקיבוץ.

 

מס: "סדר הארוחות הקיים אצלנו הוא עדיין כאילו אנחנו קמים בבוקר, יוצאים לשדה, חוזרים בסביבות השעה שמונה לארוחת בוקר, חוזרים לעבודה ובצוהריים באים לאכול ושוב חוזרים לעבודה ובערב מתכנסים לארוחת ערב. כיום צורת העבודה וסדר היום של רובנו שונה לחלוטין. הצעתי היא להתאים את פעילות המקום לתנאים החדשים. לפתוח בבוקר, נניח החל משעה שמונה, ולהפעיל את המקום ברציפות עד לשעה שבע בערב. בכל זמן הפתיחה ניתן יהיה לקנות בחנות וגם לרכוש מזון מוכן אשר יותאם לשעות היום. לדוגמה, בבוקר מבחר דומה להיום, במשך היום אוכל יותר 'כבד' כגון בשרים, פשטידות וסלטים מורכבים ומרקים ולקראת הערב התפריט יהפוך שוב ל'קל' יותר עם סנדביצ'ים וכו'. ניתן לשלב במקום גם בית קפה אינטימי. כמובן שמערכת שכזו תופנה גם ללקוחות חיצוניים".

 

היתרון שמס מוצא ברעיון הכנסת הכלבו והמרכולית לחדר האוכל הוא יצירת מקום אטרקטיבי אשר יהיה "הרחוב הקיבוצי החדש", וייתן חיים מחודשים לשנים הבאות לבניין המרכזי בקיבוץ תוך חיסכון בכוח אדם על ידי איחוד מוסדות הצריכה. את החיסרון שעלול להיגרם בשל היעדר אולם גדול לחגוג בו את החגים המרכזיים, מציע מס לפתור על ידי הקמת אוהל גדול בליל הסדר ופינוי אולם האכילה על פי הצורך בחגים כמו חנוכה, פורים ויום העצמאות ובפעילויות נוספות.





עיתונות קיבוצית


גיליונות אחרונים
ארועים קרובים