דילוג לתוכן העיקרי
fw_before_content
content_top

מרכז הדרכה "שבילים"
"שבילים" - ארגון מערכות החינוך החברתי-קהילתי

content

פעילות לשבועות - מתכונים להכנת מאכלי גבינה וחלב לשבועות

שבועות בקיבוץ
דלילה

הכנת גבינה חצי קשה

הידעת?

1. הגבינה מופקת מחלב שעובר תהליך גיבון במהלכו החלב מתקשה והופך למוצק.

2. את רוב הגבינות מייצרים מחלב בקר. ישנן גבינות העשויות מחלב כבשים, עזים.

3. לגבינות מסוימות נוהגים להוסיף בקטריות, שתפקידן לווסת את PH   הגבינה

ולהשפיע על מרקמה. ישנן גבינות שמוסיפים להן סוגים שונים של עובש התורמים

לטעמה של הגבינה.

4. ישנם סוגים רבים של גבינות כאשר ההבדל בין סוגי הגבינות נובע מסוג הבקר,

כמות, השומן בחלב, תהליך ההכנה, החומר המגבן המוסף לגבינה, סוג הבקטריות,

העובשים והתבלינים השונים המוספים לגבינה ומשך זמן הכנתה.

5.  בצרפת יש למעלה מ 400 - סוגי גבינה: רכות, עובש, מלוחות, קשות, מותכות

ועוד...

6.  כדי לגבן את הגבינה שלנו נשתמש ברנין-זהו אנזים הנמצא בקיבה של בע"ח

(במקרה שלנו האנזים סינטטי) ותפקידו: לזרז את תהליך ההקרשה. ההקרשה

חשובה מאד להזנת תינוקות הניזונים מחלב. אם החלב לא ייקרש, הוא יעבור

במהירות רבה דרך מערכת העיכול, ויופרש מחוץ לגוף מבלי שהתינוק יוכל לנצל את

חומרי המזון הנמצאים בחלב.

חומרים וכלים להכנת הגבינה:

• ליטר חלב

• חצי גרם רנין

20 ס"מ – 4 שכבות * • גזה 20

• סיר

• פלטה לחימום

• מד טמפ'

• מלח גס

• קערית קטנה

 

מהלך יצור הגבינה:

מזוג החלב לסיר

הוסף הרנין לחלב

חמם החלב לטמפ' של 37 מעלות

הנח לכ- 15 דקות, אם ברצונך לזרז התהליך, הוסף שתי טיפות מיץ לימון

לאחר התגבנות החלב, העבר כל תכולת הסיר לתוך הגזה (את הנוזלים

והחלבונים)

לאחר שהנוזלים ניגרו, אסוף הגזה ולחץ עד להוצאת המים וליצירת כדור

מרח הכדור בשכבה עבה מאד של מלח והשאר אותו עם המלח למשך כ 10-15-

דקות כדי שהכדור יספוג פנימה המלח ויוציא החוצה המים

רחץ הכדור במי ברז כדי להסיר את המלח המיותר.

מליטר חלב מתקבלת גבינה בגודל כדור טניס.

מומלץ  לדאוג לקרקרים וירקות וליהנות עם התלמידים בכיתה.

 

הכנת גלידה ביתית

הידעת?

1. כדי להקפיא את החלב ולהפוך אותו מנוזל למוצק חייבים להשתמש בטמפרטורה נמוכה.

2. לקרח טמפרטורה של 0 מעלות צלסיוס.

3. ניתן לקרר את הקרח ע"י הוספת מלח בישול.

5. הוספת מלח לקרח ממיסה אותו ויחד עם זאת מורידה את הטמפ' של הקרח.

כאשר ניקח חלב ונשים אותו בהקפאה, נקבל גוש קרח בעל מרקם קשה. כדי

לקבל גלידה, עלינו לקרר את החלב, תוך כדי בחישה, וכך נקבל מרקם רך

ונעים לאכילה.

חומרים וכלים להכנת הגלידה:

קופסת פלסטיק גדולה ריקה (אחת לכל זוג ילדים)

קופסת פלסטיק קטנה ריקה (אחת לילד)

קרח מרוסק לחתיכות.

חצי ליטר חלב לשני תלמידים

3-4 כפיות מלח.

כפית פודינג וניל, או פודינג פרות או שוקולית

כפית סוכר

כפית חד פעמית

מהלך הכנת הגלידה:

1.  הכניסו לקופסה הקטנה את: החלב, הפודינג והסוכר (לפי דעתי לא כדאי לערבב

את הפודינגים, לא טעים!!!). ערבבו וסגרו היטב.

2. הכניסו את שתי הקופסאות הקטנות לגדולה, מלאו אותה בקרח ובמלח וסגרו

היטב.

3. הניחו את הקופסא הגדולה על הרצפה ותנו לילדים לגלגל ולמסור האחד לשני

ללא הפסקה. מדי פעם רוקנו את המים שהתמוססו, הוסיפו קרח ומלח

והמשיכו בטלטול. (פעולה זו תארך כ 20- דקות) לאחר, הוציאו את הקופסאות

הקטנות מהגדולה, נגבו את מי המלח החיצוניים ותבדקו שאכן נוצרה גלידה.

במידה ולא, החזירו אותן לגדולה והמשיכו לטלטל.

טיפים למדריך:

• רצוי להקפיא מים בתוך בקבוקי פלסטיק גדולים ובזמן הכנת הגלידה לחתוך

את הבקבוק בזהירות ולרסק את הקרח בעזרת פטיש,(הקרח קצת עף לצדדים

והילדים ממש מאושרים). או שתרכשו שקיות קרח מתחנות הדלק.

• שקית חלב מספיקה לחמישה תלמידים.

 

הכנת חביצה (חמאה)

הידעת?

1. מחובץ-חמאה שעשויה משמנת אותה ניערו וטלטלו.

מחבצה-כלי שמחבצים בו חמאה משמנת. ישנן מחבצות שונות: מחבצת בוכנה,

מחבצת חבטה ועוד...

2. מבין מוצרי החלב, אנו מכירים את החמאה וטעמה. כאמור, את החמאה

מייצרים באמצעות חביצה של שמנת. בחמאה יותר מ 80% - שומן.

3. לאורך ההיסטוריה, שימשה החמאה למזון, לשימוש קוסמטי ולתרופה.

4.בעת העתיקה, השתמשו בשיטות שונות לייצור חמאה, למשל: מילאו החלב

בכדים והמתינו עד שהשמנת צפה, אותה אספו, החמיצו עם לקטוז (סוכר החלב)

שהפך לחומצה לקטית והתגבשה.

שיטה נוספת: בנאד עשוי מעור של עז מילאו חלב עד חציו והשאר מילאו אויר.

הנאד נתלה על חצובה מעץ וטולטל הלוך ושוב עד ששמעו שינוי בצלילי והבינו

שנוצרה החמאה.

5. מאז ימי המקרא נחשבה החמאה למאכל משובח וכיבדו בה אורחים. אברהם

אבינו כיבד את שלושת המלאכים( בראשית יח'), יעל את סיסרא (שופטים ה').

"ארץ זבת חלב ודבש" (שמות ג' 8) - הצירוף של חמאה ודבש, מסמל בד"כ רווחה

ושפע.

6. בימי הביניים שימשה החמאה כחומר אריזה והגנה. פריטים מזכוכית הוטבלו

בחמאה נוזלית וחמה וכשהתקררה יצרה מעטה מגן על הכלים. כאשר הפריטים

הגיעו ליעדם, חוממה שוב החמאה והוסרה.

פרפר באנגלית, עוד מימי הביניים, שם הופכות מכשפות butterfly 7. מקור המילה

לפרפרים כדי לגנוב חמאה מהאיכרים.

 

חומרים וכלים להכנת החמאה:

• בקבוק קנקל ריק

• שמנת מתוקה של ריץ' (אפשר גם שמנת צמחית)

מהלך הכנת החמאה:

1. העבר השמנת לבקבוק הריק ונער אותו במשך כ 20 - דקות.

2.  מה קרה?

כזה ראה וחדש
חגים ומועדים
סיווג חומרים לחגים
האם הפעילות עזרה לי?

הוספת תגובה חדשה