דילוג לתוכן העיקרי
fw_before_content
content

תוצאות סקר הצעירים והצעירות: חוזרים לקיבוצים – ורוצים לקחת בהם חלק משמעותי

בכנס ההנהגות הקיבוצים ה-6 שהתקיים בשבוע שעבר, במסגרת פעילות רשת הצעירים של התנועה, הוצג מצע הצעירים בקיבוצים שהתבסס על סקר הצעירות והצעירים הגדול, עליו ענו מאות משתתפים מהקיבוצים
הצעירים חוזרים
חותמים על מצע הצעירים במושב בכנס ההנהגות שעסק בנושא

תוצאות הסקר חד משמעיות: הצעירים חוזרים לקיבוצים ובונים את חייהם בו. אך עוד יותר מכך, לצעירים ולצעירות אכפת מעתיד הקיבוץ, הם מעוניינים להיות מעורבים ולקחת חלק בעיצובו, להיות חלק מהקהילה יחד עם החברים הותיקים ורוצים להשתלב בהנהגת הקיבוץ.

הצעירים חזרו, ועדיין חוזרים, לקיבוצים וזו עובדה. ע"פ נתוני הסקר ל-95 אחוזים מצעירי הקיבוצים חשוב עתידו של הקיבוץ, לעומת זאת, רק 75 אחוזים מעידים על תחושת שייכות לקיבוץ. נתון נוסף ומעניין שעלה מהסקר הוא ש82 אחוזים מצעירי הקיבוצים רוצים לקחת חלק במוסדות הקיבוץ, בעוד שבפועל לוקחים חלק 35 אחוזים בלבד.

68 אחוזים מהצעירים מעוניינים שהקיבוץ יעסוק בקידום ופיתוח מסלולים להשתלבות בענפי הקיבוץ, בתפקידי הנהלה ועידוד יזמות (מרחב יזמות, ליווי יזמות צעירה ועוד).

רותם שניצקי, מנהלת רשת הצעירים: "ניכרת מגמת שינוי, מעבר משיח "המגיע לי" לשיח שמדבר על שייכות ורצון לקחת חלק פעיל במוסדות הקיבוץ.
יש נטייה לחשוב שהצעירים חוזרים לקיבוץ בגלל הבית צמוד הקרקע והחינוך הטוב, שאלו דברים חשובים כמובן, אך בפועל תוצאות הסקר מראות כי הצעירים מעוניינים, לא פחות, להיות חלק מהקהילה הקיבוצית, להשתלב ולקחת חלק פעיל בקיבוץ ובחברה הישראלית בכלל".

מרים דרוק, המנכ"לית הנכנסת לאיגוד התעשייה הקיבוצית, ועד לא מזמן מרכזת המשק בקיבוץ יקום, שהשתתפה במושב שעסק בנושא מוסיפה: "בגיל 27 קיבלתי הזדמנות להיכנס לתפקיד ניהולי במפעל בקיבוץ, תוך ליווי של מנטורית מהתחום וכן התאפשר לי לקבל הכשרה ניהולית ומקצועית במשך שנים רבות, תהליך שנשא פרי עבור המפעל והניע אותי להמשיך ולתרום לו מיכולותיי במשך שנים רבות. המקפצה הזה עבורי, הובילה גם אותי בהמשך, לפתח דפוס ניהולי של העצמה ופיתוח עובדים ומנהלים. ביקום בתפקידי כמרכזת משק קיימנו 3 מחזורים של קורסי עתודה ניהולית, בהם השתתפו 60 צעירים ועצמאים מהקיבוץ. הקורס הקנה למשתתפים כלים מעשיים לקריאת דו"חות כספיים, תכנון אסטרטגי וגיבוש חזון. כמו כן, במסגרת המפגשים התקיימו הפעלות בנושאי תקשורת בינאישית, עבודת צוות ומנהיגות, שתרמו מאוד למשתתפים. ערך מוסף חשוב ביותר מן התהליך, היה בדמות רשת חברתית שנוצרה בין משתתפי הקורס, וההזדמנות להעמיק את ההיכרות עם חברי קיבוץ אחרים, מתחומי פעילות מגוונים".

אסיף איזק, ראש מועצת חוף הכרמל הנכנס שהשתתף במושב אף הוא: "יושבי ראש צריכים לחשוב על היום בו הם מסיימים את התפקיד שלהם, איזו הנהגה הם משאירים מאחוריהם. אחת המשימות המרכזיות בהקשר הזה היא לראות מי מחליף אותם, מי זה דור העתיד, לקדם אותו במהלך הקדנציה. לשים שורה בתקציב ולחשוב על היום שהם יעזבו, זו אחת המטרות האסטרטגיות שלהם".    

מנתונים נוספים שעלו בסקר, בהיבט של ועדות הצעירים בקיבוצים, רק 27 אחוזים מהצעירים חושבים שוועדת הצעירים רלוונטית עבורם כפי שהיא פועלת היום. נתון חשוב שמסביר את הצורך בכל קיבוץ לעשות התאמה במתן המענים הרלוונטיים לצעירים. כמו כן, 69 אחוזים מהצעירים השיבו כי הם מעוניינים לקחת חלק בהקמה או בשיפור וועדת הצעירים בקיבוץ. ו-87 אחוזים מעוניינים שתוקם וועדת צעירים פורמלית בקיבוצם.

עוד עלה מן הסקר כי ל-71 אחוזים מהצעירים חשוב נושא המעורבות והאחריות חברתית בקהילה הקיבוצית ובחברה הישראלית, וכי הצעירים מעוניינים בעידוד פעילות ויצירת מסורות חדשות של מפגשים בקהילה, חיבור בין דורי והובלה של פרויקטים חברתיים להשפעה בחברה הישראלית.

רותם מסכמת את הממצאים: "תוצאות הסקר שהוצגו אוגדו למצע הצעירים שגיבש הצוות המוביל של רשת הצעירים. במצע מוצגים הנושאים החשובים ביותר מבחינת צעירי הקיבוצים בימים אלו, והוא מהווה תשתית מצוינת לפתיחת דיון בנושא הצעירים. אנחנו מזמינים את נבחרי ונציגי הציבור להצטרף ולחתום על מצע הצעירים, להיעזר במצע שמציג את הנושאים המרכזיים החשובים לצעירי הקיבוצים היום ולהביא את הנושא לדיון בקיבוץ.

כמו כן, אגף צעירים ומעורבות בתנועה הקיבוצית ורשת הצעירים פועלים בימים אלה בבניית תוכניות מנהיגות לצעירים, הנגשת הזדמנויות לעשייה ומעורבות בחברה ובבניית קורס לבעלי תפקידים רלוונטיים העוסק בתחום הצעירים. לפרטים נוספים היכנסו לפורטל רשת הצעירים - כאן".
לשאלות מוזמנים לכתוב לרותם: rotem@tkz.co.il

הצטרפו אלינו – חותמים על מצע הצעירים!

מצע הצעירים

הוספת תגובה חדשה

טופס הרשמה